Spring til indhold

Sabotører & hjernespin

  Det er ikke godt nok! Næsen i sporet! Kom nu! 

  Vores indre dialog er spændende og til tider selvpinerisk. Vi er så vant til at være selvkritiske, at det er en folkesygdom. Vi har alle en indre stemme der kværner løs og hurtigt på aftrækkeren dømmer os selv og verdenen omkring os. Den har to sidekicks: Confirmation bias og ego (fede typer…) Og de saboterer os.

  SABOTØRER

  Vi har alle forskellige indre sabotører, vi kæmper med. Men en har vi alle til fælles: Dommeren. Der som en trold af en æske popper op og dømmer alt hvad vi foretager os. Den opstod på et tidspunkt i vores barndom som en forsvarsmekanisme, der hjalp os til at navigere og aflæse vores omgivelser. Det er jo rigtig godt, at vi som børn lærer at navigere i livet. Problemet er hvis den del af os ikke udvikler sig med ind i voksenlivet, og vi løber rundt med et frygtrationale og perspektiv som en 5-årig. Det gavner hverken dig eller dine omgivelser. 

  Men hvordan slukker vi den indre stemme der kværner løs? Hvordan kan vi få ro i hovedet og ikke føle os usikre? … Det kan vi ikke. Men det vi kan, er at blive bevidste og træne. For den der bare støjer og kværner løs, skal ikke forstyre den der ved.

  NAME THE BEAST

  Det handler om at blive bevidst om vores tanke- og adfærdsmønster og acceptere at de tanker, der opstår i vores hjernespin, ikke alle er brugbare og ikke 100% er os. Oftest er det automatadfærd, og ikke bevidste valg. Du kender det måske hvis du har prøvet at meditere og skal prøve at tænke på ingenting … Ja, det er jo super nemt… Tankerne flyver og hjernen spinner derudaf. Men det betyder ikke at det ikke kan trænes. Når vi bliver bevidste om at hjernen spinner af, så kan vi fange den igen. Når vi gør det ,og vælger en anden vej gennem længere tid, bygger vi nye neuronbaner. Så i stedet for at fortsætte med 120 km ned ad den firsporede motorvej, træner vi os til at tage den lille sidevej, der måske tilbyder en anden virkelighed end den vores sabotør har præsenteret os for i årevis. Vi kan altså træne og omprogrammere vores tankemønstre og ændre vores adfærd. 

  Er det let? Nej! Kan man? Ja, absolut!

  ZEN MOMENT

  Tid får du ikke mere af, så der skal noget andet til. 

  Når du rammer familiens skød efter arbejde og glæder dig til at være sammen med dit afkom, men flatliner kognitivt og følelsesmæssigt, melder dig ud af kampen og ikke magter at være tilstede, dukker dommeren op igen. Men det hjælper ikke at slå sig selv i hoved. Du mangler jo ilt, og hvis du ikke først selv tager iltmasken på, så er du ikke til megen nytte. 

  Men hvad og hvordan gør man? Hvordan slukker vi for den indre dommer og får ro på vores hjerne? Det er hårdt arbejde og prioritering, men det kan lade sig gøre. Vi hjælper en del mennesker med at få mere overskud og ro på ved at identificere de indre sabotører og lære at fange dem inden de får ødelagt for meget. Og det er en fornøjelse at se når mennesker tager sig selv seriøst og prioriterer at skabe balance. Til gavn for sig selv og deres omgivelser. 

  Det starter med at acceptere præmissen – du er god nok som du er. Tankemønstre og adfærd kan ændres og trænes.

  Spread the love